Knežev dvor

Knezev dvor

Knežev dvor je palača u Dubrovniku sagrađena kao sjedište vlade i stan Kneza, najviše političke funkcije u Dubrovačkoj Republici.

Jačanjem Republike i izgradnjom dijela zidina prema luci i moru pokazala se potreba skladnije i reprezentativnije građevine za sjedište ondašnje vlasti.  Godine 1435. u oružarnici se dogodila eksplozija baruta uslijed koje je Knežev dvor teško oštećen. Nakon toga, pristupilo se obnovi koja je trajala do 1463. godine.

Izgrađena je velebna građevina na dva kata. U vrijeme Dubrovačke Republike Knez se birao na mandat od mjesec dana, i za to vrijeme bio je na čelu malog vijeća. U Kneževom dvoru, Knez je imao svoj ured i stan u kojem je boravio u toku mandata odvojen od svoje obitelji. U to vrijeme nije smio boraviti van dvora osim u slučaju državničkih i protokolarnih razloga.

U zgradu se ulazilo slobodno, tu su se susretali prijestupnici i suci, predstavnici vlasti i običan svijet. Da bi Knez bio vjeran svojoj funkciji podsjećala ga je izreka na latinskom jeziku koja u prijevodu znači “Ostavite privatno, i posvetite se javnom”. Ovo je značilo da se Knez mora staviti u službu Republike i njenih građana bez obzira na privatne probleme i obveze.

Želite posjetiti ovaj dragulj Dubrovnika, i ostalo što Dubrovnik nudi. ali nemate dovoljno financijskih sredstava?! Posjetite naše prijatelje na sljedećem linku i jednostavno ćete dobiti brze pozajmice i tako lako obići sve ljepote Dubrovnika.

(Visited 132 times, 1 visits today)